woensdag 15 augustus 2012

In een land waar de zomer ziek is


Nog voordat ik in staat was te begrijpen wat ze zei, maande mijn moeder me aan om naar buiten te gaan zodra de zon scheen. “Als de zon schijnt, moét je naar buiten.” Het was een regel, een waar gebod.

Soms baalde ik ervan. Dan was ik net zo lekker aan het tekenen, en buiten tekenen vond ik niets. De felle zon op het sneeuwwitte schetspapier verblindde me, en de wind jengelde om aandacht – nee, laat maar. Maar meestal ging ik toch. Ik moest wel ontzéttend lekker aan het tekenen zijn om tot ongehoorzaamheid over te gaan.

vrijdag 22 juni 2012

Een vieze vuile stinkajuin

Dit is de laatste column die eerder werd gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


In de pannen- en pottenkast ruikt het de laatste tijd ontzettend naar ui. Niet verrassend: naast pannen en potten bewaar ik er ook mijn ajuinen (een woord dat ik niet uit mijn van oorsprong Vlaamse brein krijg). In een cakeblik liggen grote ajuinen, rode ajuinen en lieve sjalotjes broederlijk op het mes te wachten. Meestal ruik ik ze niet. Maar nu wel.

Apart. Ben ik zwanger of zo? De vraag houdt me echter niet lang bezig: op de kop van één van de ajuinen ontdek ik een hoedje van wit dons.

Schimmel. Ha.

Ik pluk de rotte ajuin uit het cakeblik en laat ’m onmiddellijk weer vallen. Hij is zacht. En van dingen die hard horen te zijn maar zacht zijn geworden, krijg ik de kriebels.

woensdag 20 juni 2012

Omdat het zo hard regent

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

De hemel was opengebarsten en ik fietste eronderdoor. Het regende zo hard dat ik met één hand een luifeltje boven mijn wenkbrauwen moest vormen, of mijn contactlenzen spoelden eruit.

Een kruispunt. Oranje – of nee, het was net als tijdens het EK – toch rood. Ik scande de weg; het kon nog. Ik trapte alsof de bliksem me achternazat.

Ik had de overkant net bereikt toen een politieagent zich op het fietspad materialiseerde. Hij had zich met een collega in de overdekte wintergalerij schuilgehouden, met als doel mensen te pakken zoals ik.

Aso’s.
Wegpiraten.
Snelheidsduivels.

Hij strekte zijn arm omhoog en ik remde af. De regen petste op zijn kekke regenpak. Hij was knap en jong, en zijn collega ook.

“Ik gelóóf,” zei de agent, zijn hand nog steeds naar boven gericht, “dat u zojuist door rood reed.”

maandag 18 juni 2012

Van Marwijk de Zenmeester

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Als opportunistische EK-en WK-voetbalkijker weet ik er niets van af, maar ik mag Bert van Marwijk niet. Ik kan er niets aan doen: zie ik hem op tv, dan bekruipt mij een naar gevoel. Alsof ik kijk naar iemand die er niet is. Hij laat zichzelf nooit zien. Hij doet me denken aan mijn vader.

Mijn vader is niet graag in onze buurt. Daar kan hij net zo weinig aan doen als dat ik niet graag in de buurt van Van Marwijk zou zijn. Hij is gewoon liever elders. En als we aan zijn kop zeuren, reageert hij alleen omdat het moet. Het moet niet omdat het hoort, maar omdat hij anders een scène vreest, en hij verafschuwt scènes.

Van Marwijk is niet anders. Al dat gespeculeer van de fans, al dat geouwehoer van de journalisten – ’t is dat hij niet zonder hen kan. Hij komt opdraven, en uit zijn slof schiet hij zelden; hij is Louis van Gaal niet. Gedoe allemaal.

donderdag 14 juni 2012

Mamaporno in vijftig tinten


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Afgelopen weekend lagen er twee boeken op mijn nachtkastje: Vijftig tinten grijs van de Britse E.L. James, en Wild van de Amerikaanse Cheryl Strayed. Niet bepaald topliteratuur, maar je hebt van die dagen.

Waar het eerste boek mij warempel een paar avonden lang had weten te boeien, kon ik nu alleen denken aan Wild. Oprah had er ook last van: die koos het boek zelfs uit om haar nieuwe boekenclub te lanceren. Wild gaat over een vrouw van 26 die moederziel alleen en met minimale ervaring een wandeltocht van 1.770 kilometer onderneemt. Waargebeurd, natuurlijk, en zonder Google Maps. Mij pakte het.

Wat overblijft is Vijftig tinten grijs. Nou, laat maar. Ik bleef hangen op pagina 220 (van de 526), en daar had ik mijn redenen voor. Zo trok ik de oppervlakkige gedachten van Anastasia niet meer. En ik ben gewoon niet van de BDSM, denk ik. Niet van Bondage & Discipline, niet van Dominance & Submission, niet van Sadism & Masochism.

Geef mij maar een keukentafel. Vind ik al avontuurlijk zat.

dinsdag 12 juni 2012

Het kan allemaal. In het koetshuis.


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Gisterochtend ontving ik een envelop van een Amersfoortse makelaar. Ik had nog nooit van hem gehoord, en met Amersfoort heb ik geen enkele connectie. Dat vond ik op zijn minst vreemd.

Er zat een brief met een brochure in. “Geachte heer/mevrouw Gordts,” ving de makelaar aan. “Hierbij ontvangt u brochure van de Berkenlaan 12 te Hilversum welke wij in de verkoop hebben.” Deze slordige poe-poe taal stond me niet aan, de inhoud nog minder. “Voor aanvullende informatie en/of een bezichtiging ben ik bereikbaar. Mailt of belt u mij?”

Na de vriendelijke groeten gooide ik de brief aan de kant. Ik begreep niet waarom ik deze brief zou willen krijgen, of waarom ik die makelaar zou willen mailen of bellen. Ook met Hilversum heb ik geen enkele connectie.

“TE KOOP / FOR SALE” stond op de voorkant van de bijgevoegde kleurenbrochure. Daaronder een foto van een Knoks aandoende gigavilla op groen gras. De plattegrond bevatte de woorden:

donderdag 7 juni 2012

Op je brave Ford Focus: een baby

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik heb eindelijk een reden gevonden om één van de geniale films van Joel en Ethan Coen aan te prijzen: Raising Arizona (1978), hun eerste komedie. Daarin vormen Nicolas Cage (nog met een flinke haardos) en Holly Hunter (even rauw als tegenwoordig) een onwaarschijnlijk stelletje, dat tevergeefs hunkert naar een kind. Als de onsympathieke meubelboer Nathan Arizona zomaar vader van een vijfling wordt, besluiten ze het lot in eigen handen te nemen: ze gaan er eentje stelen.

Er volgen allerlei vernuftige plotwendingen. Op een gegeven moment wordt het met succes gestolen Junior hen afgepakt. Niet door vader Arizona, maar door twee domme boeven (type De Zware Jongens uit Donald Duck). Die stoppen bij een winkel om luiers voor het zojuist gekidnapte kind te halen. Terwijl de één het autostoeltje (met kind erin) op het dak van de auto zet, komt de ander roepend en tierend naar buiten gerend. Ze scheuren weg, om er  pas na een paar minuten achter te komen dat Junior nergens te bekennen valt. De hilarische scène staat op YouTube (vanaf 0:50).

Hoe verschrikkelijk moet het zijn als zoiets je in het echt overkomt. Stel je voor dat jij het bent in die auto, dat jij dat zitje op je auto hebt laten staan! En stel je voor dat 19 jaar oud bent, en je kind 5 weken. Je bent nog maar net gewend aan het feit dat je überhaupt een kind hébt.

dinsdag 5 juni 2012

De vreemde jongedame in de spiegel

Onderstaande column - een vervolg op deze hier - werd eerder gepubliceerd 
op RTLNieuws365de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Afgelopen donderdag moest ik bij SheSuit zijn ‘voor de doorpas’: mijn pak was eindelijk klaar. Sinds de eerste afspraak een maand eerder had ik foto’s ontvangen van het pak in wording: de patronen die langs elkaar op de computer werden geplot, de meters stof die op mijn maten werden gesneden, de ‘fine worsted 100% wool’ die stukje bij beetje uitgroeide tot een pak dat alleen mij zou passen.

Op het eind telde ik de dagen af. Dat vond ik gek. Een maatpak, ik. Eerst bestond-ie niet eens als idee in mijn hoofd. Toen begon-ie te leven, in de spiegel en op de aantekenblok van SheSuit-prinses Angélique. Geleidelijk aan kreeg het pak mijn DNA: zoveel centimeter hier, zoveel centimeter daar. In de weken na die eerste sessie ging hij groeien, dat pak van mij. En nu was het tijd voor de geboorte.

Ik hoopte op een ruggenprik. Want wat als de ‘gemêleerd grijze’ stof van Thomas Fisher toch niet zo sexy bleek? Fine worsted 100% wool – ‘kamgaren’ – klinkt eigenlijk allesbehalve sexy. En wat als ik in die paar weken terrasjesweer flink was aangekomen? Stond ik daar voor die spiegel… ‘Nee, Angélique, het past écht niet.’ Wat een schrikbeeld.

vrijdag 1 juni 2012

I have no zorgverzekering


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik was net klaar met opruimen toen C. sms’te. ‘I do not come today,’ las ik. ‘I m at home siek. Probably i eat some thing not good. I vomit 3 times. I have no power.’

C. is onze schoonmaakster, de eerste die zingend en swingend haar werk doet. Waar ik vroeger altijd probeerde elders te zijn op de schoonmaakmiddag, sinds twee jaar maakt het mij niet meer uit. C. is haast een vriendin. Een vriendin die ik 12,50 per uur betaal, maar toch.

C. stoot beduidend minder vaak dingen om dan haar voorganger. Ik geloof dat zij G. heette, maar dat zal wel niet. G. haatte haar baan. Ze zuchtte bij alles wat ze deed, zelfs bij het afstoffen van de bovenste boekenplank, waar ze met haar twee meter toch echt heel makkelijk bij kon. G. ging na een paar maanden terug naar Brazilië; ik hield haar niet tegen.

woensdag 30 mei 2012

Zo wil ik er ook eens uitzien


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Tijdens een avondje bankhangen voor de buis, een maand of wat geleden, zag ik het licht. Het licht was een knappe actrice – ik weet niet meer wie – in een broekpak. Ze zag er zo mooi uit, dat ik maar één ding kon denken: zo wil ik er ook eens uitzien.

Ik trok m’n iPad erbij. Google bracht een koude douche: veel vond ik niet, en wat ik al vond, zag er niet uit. Er was één Amsterdams bedrijf dat enigszins oké (maar niet super) leek. Op de site stonden foto’s van mooie zakenvrouwen in prachtige pakken. Ik las verder: SheSuit knipte en naaide en stikte “exclusieve en elegante maatpakken voor de vrouw die zichzelf wil onderscheiden”.

Ik vulde mijn telefoonnummer in voor een belafspraak, verruilde de iPad voor de afstandbediening en drukte weer op play.

maandag 28 mei 2012

Een lang weekend naar Parijs

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

We willen een lang weekend naar Parijs. Dat willen we al heel lang, maar onze langetermijnplanning is niet zo best. Op Moederdag prikken we dan eindelijk een weekend: dat van 25 tot 27 mei. Of kom, we gaan donderdagavond al: van 24 tot 27 mei.

Een paar dagen later belt mijn man naar Hôtel Amour. Afkeuring in de stem van de receptioniste: “But sir, we ’ave no more rooms until juillet!”

‘t Was te verwachten. Hôtel Amour is het Ace Hotel van Parijs: superbranché, zoals de Fransen het noemen. Vet hip.

“Everysing is full,” besluit de receptioniste. “Tout Paris est plein.”

donderdag 24 mei 2012

Het losse zand des levens


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


"Weet je wat ik hoorde?" vroeg een mollige puber aan haar vriendin. Ze zaten tussen allemaal andere mollige mensen aan de picknicktafel naast de zandbak. In de zandbak speelde, alleen, een meisje van een jaar of drie.

"Nou dan?"

"Dat die meisjes van Sixteen & Pregnant betaald werden om op Sixteen & Pregnant te komen!"

"Niet..."

"Sienna!" riep een jonge vrouw naar het meisje in de zandbak. "Kom dan toch!"

Sienna keek niet op of om. Met een blauw vormpje maakte ze zandkoekjes, maar dat lukte niet erg. Het zand was te los, te droog.

"Hoe vroeger zwanger hoe beter, zeg ik altijd," riep iemand de twee pubers toe.

"Nou..." zei Sienna's moeder.

dinsdag 22 mei 2012

Zijn pakje in haar tas


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Al met al duurde het een seconde of vijf. Ik liep langs, zag het gebeuren, en dat was het dan. Maar het was mooi.

Eerst haalde ik een vrouw in. Ze wandelde langzaam, op zwarte laarsjes. Toen ik haar voorbij liep, bleek ze ouder dan haar korte rokje deed vermoeden. Vijftig, misschien al zestig. Nog steeds mooie benen. Ze zwierde met haar witte plastic tas.

Ik was haar allang vergeten, als ik toen niet een man in mijn vizier had gekregen. Hij kwam de zijstraat uit gelopen. Een lange man met een klein wit pakje, en hij straalde.

donderdag 17 mei 2012

Binnenmelk. Voor de koeien wel zo fijn.

Deze column werd vandaag gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik probeer mezelf aan te leren om een stoplicht niet als irritant te ervaren. Als ik rustig genoeg ben, ga ik rondkijken. Ik observeer waar ik op dat toevallige moment ben beland, en verder niets.

Soms geniet ik. Soms huiver ik. En altijd ben ik blij als het licht op groen springt en ik naar huis kan; mijn huis, met mijn man en ons kind. (Meestal lukt het rondkijken trouwens niet. Ik ben zelden rustig genoeg.)

Enfin. 

Gisterochtend fietste ik vanuit de stad naar het Vondelpark, en op het kruispunt tegenover het Marriott Hotel sprong het licht op rood. Ik remde. Ik stopte, keek om me heen, en rechts van me zag ik een gigantisch billboard met een literpak melk erop. 

“Binnenmelk,” las ik. “Melk van koeien die altijd binnen staan. Buitengewoon lekker!”

Ik fronste. Hier klopte iets niet. Binnenmelk? Melk van koeien die altijd binnen staan?

maandag 14 mei 2012

Intouchables: €21,55 weggebonjourd


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Sinds een maand word ik bestookt door vrienden die eerst zeggen en vervolgens schreeuwen dat ik Intouchables moet zien. Jong, oud, halve studenten of doorwinterde carrièretijgers, allemaal vinden ze die film steengoed dan wel ge-wel-dig. Toen ik ontdekte dat de International Movie Database ook al zo enthousiast was (voor IMDb is een 8,5 steengoed dan wel ge-wel-dig), gaf ik toe.

Met tegenzin. Al bezweert iedereen dat Intouchables geen arty film is, het blijft een Franse film, en in mijn ervaring zijn Franse films vaak, nou ja, sáái. Sinds ik een kind heb, ben ik niet meer zo van de saaie films. Laat mij nou maar gewoon lekker lachen of bang zijn, maar laat me alsjeblieft niet in slaap vallen of, God verhoede, nadenken.

Intouchables is een feelgoodmovie, Em. Je moet echt gaan, Em. Ga dan, Em. Ben je al geweest, Em?

Oké, oké, okééé dan! Oppas geregeld voor zaterdag (dank, schoonmama en -papa) en naar pathe.nl voor de kaartjes. Tuschinski, Grote Zaal, 21:40, top. Betere zitplaatsen, pinpas erbij – check, hup, klaar. Bevestiging in de mail; ready set go.

Dát ging lekker, zeg.

Toch maar even checken.

vrijdag 11 mei 2012

Als babylijkjes wonderpillen worden

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik koester nog de hoop dat het een misselijkmakende grap is. Vals alarm, een ziekelijke ‘hoax’, een stommiteit van persbureaus wereldwijd; we hebben het er niet meer over. Maar ik vrees dat het nieuwsbericht van afgelopen dinsdag echt is, en dat op The Huffington Post (met meer huiveringwekkende details) ook. Het betreft het ziekelijkste schandaal waar ik ooit over las:

“De Koreaanse douane zei maandag dat het capsules gemaakt van dode baby’s had onderschept. De lichamen werden in kleine stukjes gehakt, gedroogd op kachels, en tot poeder vermalen.”

woensdag 9 mei 2012

Op naar de volgende kater


Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Ik was bijna de deur uit toen mijn man me nariep of ik Smacks wilde meenemen.

‘Ben je dat zeker?’ riep ik terug. ‘Wil je niet liever gewoon Rice Krispies?’

Puur zelfbescherming: ik vind Smacks verslavend. Niet verslavend lékker, overigens.

‘Wat?’

Hij begreep me pas toen ik mijn uitspraak aanpaste: van het Vlaamse raais-kriespiés naar het Hollandse rijs-kríspies. Weer zo’n woord dat te ingebakken zit om het ooit nog te veranderen. Enfin, hij bleef bij Smacks, dus ik kocht Smacks. (Wat ik dus Smaks noem en hij Smeks, maar dat terzijde.)

Meteen na thuiskomst scheurde ik het pak open.

donderdag 3 mei 2012

Waarom we moeten blijven herdenken

Deze column werd vandaag gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Een bekentenis.

Het was 4 mei 2007 of 2008. Ik was economieredacteur bij Elsevier, net single en overrompeld door nieuwe kansen, en ik stond bij de koffieautomaat.

'Ga jij vanavond naar de Dam?' vroeg een collega.

'De Dam?'

De collega glimlachte geduldig. Ze leek te wachten op het moment dat het tot me door zou dringen: o ja, 4 mei - Nationale Herdenking! Wellicht verwachtte ze een antwoord als: 'Nee joh, ben je gek; ik ga naar de Apollolaan. Veel intiemer.'

Maar dat antwoordde ik niet. Ik haalde m'n schouders op en zei: 'Nee.'

dinsdag 1 mei 2012

Nationale Katerdag: goed voor Nederland


Deze column werd vandaag gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Meestal schrijf ik m’n column de middag of de avond vlak voordat u ’m leest, maar niet vandaag. Vandaag ben ik anderhalve dag te vroeg. Uit voorzorg, want ik ken mezelf. En mezelf is morgen – als u dit leest dus gisteren – katjelam vanaf een uur of drie, op Koninginnedag.

Ik vier zowel Koninginnenacht- als dag. Dat ik dat doe, sinds een jaar of vier, maakt me blij. Ik heb me weten los te wringen de politiek/intellectueel correcte clan die verstandige dingen roept als te willen ‘emigreren uit de stad, want het is er zo verschrikkelijk, verschríkkelijk ordinair’. Hoe dichter 30 april komt, hoe luider hun gemopper. Die gewéldige drukte! Die alcoholische odeur! Dat gepeupel overal!

maandag 30 april 2012

Een potje voyeurisme om elf uur in de ochtend

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Het is elf uur ‘s ochtends en ik zit in het fijnste koffietentje van Amsterdam. Ik wacht op de latte die elk moment kan verschijnen. Even ben ik volmaakt gelukkig.

En dan zie ik het stel in de hoek. Geen mooie mensen van nature, maar mensen mooi van verliefdheid. Ze zitten naast elkaar op de bank; hun lijven naar elkaar toegedraaid. Ze zwijgen. Af en toe streelt haar hand de zijne, waarna hij kort maar vol liefde over haar dij wrijft.

Ik voel me een voyeur en probeer mijn blik af te wenden. Het lukt niet. Mijn ogen worden naar hun bubbel getrokken als paperclips naar een magneet.

Het koffiemeisje redt me. Ze zet een hoog dienblad met drie verdiepingen op hun tafel, met sandwiches, taartjes, scones. Er volgt een pot thee en twee glazen prosecco.

vrijdag 27 april 2012

Steve Jobs mailde: “No interest.”

Deze column werd vandaag gepubliceerd op RTLNieuws365
 de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

“We zaten te wachten op goedkeuring van de App Store, maar die kwam maar niet,” concludeerde de eerste van vijf deelnemers aan de Startup Rally. “Dus mailde ik Steve Jobs, en ik kreeg nog antwoord ook! Steve had twee woorden voor me.” Hij liet een theatrale pauze vallen. “No interest.”

Kerel, dacht ik, ga anders je eigen graf delven. Dit is The Next Web Conference, ja? Die over de toekomst van internet gaat? De toékomst! Ga toch weg met je Steve Jobs. Die is dood.

Er klonk een zwak applaus. De teleurstelling was echter van korte duur: daar sprong de tweede entrepreneur het podium op, in een knalgele skibroek. Deze gast ging de boel wel even naar een hoger niveau tillen.

donderdag 26 april 2012

Herna, de eerste SHEO van de AEX

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Hoeveel Nederlandse vrouwen kunnen zeggen een beursgenoteerd bedrijf aan te sturen? Bedroevend lang was het antwoord: geen één. Tot vorige week, toen de bestuursvoorzitter van PostNL dermate baalde van zijn Raad van Commissarissen dat hij de handdoek in de ring gooide. En daar – het lijkt zo eenvoudig – stond de Koningin Beatrix van de Post paraat om de smoezelige handdoek op te vangen.

De allereerste SHEO – vrouwelijke CEO – van een AEX-bedrijf heet Herna Verhagen. Ze is 45 en blond; jong en sexy genoeg om de cover van de Opzij te sieren, zou ik denken. Had u al van haar gehoord? Vorige zomer was ze de snelste stijger op de lijst van 25 machtigste meisjes in het Hollandsche bedrijfsleven: ManagementScope plantte haar op de derde plaats.

Ze heeft een man en een moestuin. Niet dat ze die vaak ziet: doordeweeks doet ze niets anders dan werken. Dat is niet zielig, want ze zegt van werken te houden, wat ik ook geloof, want ze zegt dingen als: “Mensen zijn mijn eigenlijke passie.”

dinsdag 24 april 2012

Hoe vaak het hier ook regent

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Jarenlang heb ik haar benijd, mijn vriendin in Zuid-Frankrijk. Ze leeft zo mooi in het daar en dan, met haar drie jongens en drie kippen en elke dag een boek in de zon. Als ze mij e-mailt dat ze met haar kroost in de Niçoise zee heeft gezwommen terwijl wij in Amsterdam zitten te koukleumen, wil ik met alle macht blij voor haar zijn. Maar mijn hart is niet van goud en zal dat ook nooit zijn.

Op zulke momenten zijn mijn gedachten als die van Esther, de hoofdpersoon in The Bell Jar: "I'm so jealous I can't speak." The Bell Jar is de enige roman van Sylvia Plath; ik las 'm vorige week uit, in de woonkamer van diezelfde vriendin. Het boek staat vol zinnen zo eenvoudig dat je ze niet moet maar wil herlezen, zoals: "I was supposed to be having the time of my life."

Ook ik moest de tijd van mijn leven hebben, daar op vakantie in Zuid-Frankrijk. Ik had er zo lang naar uitgekeken: die jongens, die kippen, dat boek in de zon. Maar het regende. Het regende de hele tijd.

vrijdag 20 april 2012

Zoveel mogelijk in 't zwart

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

De eigenaresse van de bed & breakfast had haar zoon de opdracht gegeven naar me uit te kijken. Toen het blonde joch mij het kiezelpad op zag strompelen, begroette hij mij met een gretige bonjour – hij, die anders zo stil was – om meteen daarna het huis in te schieten.

Ik probeerde vaart te maken, maar de wieltjes van de kinderwagen begroeven zich in het grind als de hoeven van een koppige ezel. Ik vloekte. Ik had geen zin in het elegante mens dat zo vriendelijk en verlegen leek.

Een dag eerder had ik haar andere kant gezien: de kant die geen pinpas accepteerde en alleen cash aanvaardde. Ik had toen kordaat gezegd dat ik het geld zou overmaken, net zoals ik met het voorschot had gedaan, en dat had ze maar te aanvaarden – dacht ik.

Daar verscheen ze in de deuropening, een en al verlegen vriendelijkheid, maar niet heus. ‘Bonjour!’ zong ze. ‘Avez-vous passé une bonne journée?’

woensdag 18 april 2012

Hij had gedroomd dat hij een acht had

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365

de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Hij heeft een 6,5. Een van tevoren aangekondigde toets, en dan zéven fouten. Hoezo is hij een ‘crac’, een genie, zoals mij eerder met trotse glimlach is meegedeeld? Hij schijnt een klas te mogen overslaan – nou, met een zeseneenhalfje valt dat nog te bezien.

Ik ben een paar dagen op vakantie in Zuid-Frankrijk en volg de weg die hij – de eersteling van een goede vriendin – elke schooldag twee keer aflegt. Waar hij z’n broertjes van 6 en 5 normaliter voortjaagt als een herdershond, zijn nu de rollen omgedraaid. ‘Wie het eerst bij het zebrapad is,’ probeert één van de kleintjes lief, maar hij laat zich niet verleiden. Hij moet zijn lot dragen: hij is 9 en hij heeft gefaald.

‘Het was te verwachten,’ zegt mijn vriendin zacht. ‘Hij had twee weken de tijd om zich voor te bereiden, en pas de avond ervoor besefte hij dat hij een toets zou krijgen. Vijftien pagina’s geschiedenis moest hij uit het hoofd leren. Ja, dat lukt natuurlijk niemand.’

maandag 16 april 2012

Een zwaar onderschat, gigantisch probleem

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Van dementeren ga je dood.

Ja, u wist dat vast al jaren, maar ik dus niet. Ik dacht dat dementerende bejaarden doodgaan omdat ze bejaard zijn, niet omdat ze dement zijn. En uit onderzoek* blijkt dat 62% van mijn vrienden dat ook dacht.

Maar van dementeren ga je dus dood. Op de voorpagina van de Volkskrant stond een week geleden: “Dementie is een terminale ziekte. Vanaf het moment dat de ziekte zich openbaart, leeft de zieke nog zes tot twaalf jaar.”

Dat was de eerste klap. De tweede kwam nog harder aan. Het doel van het artikel, netjes in de kop beschreven, was: “Jong te dik: groter risico op dementie.” Dikke kinderen worden eerder dement dan minder dikke kinderen. Wie in z’n eerste 25 levensjaren ongezond leeft, gaat dus gewoon keihard eerder dood. Leefde hij daarna als een vrome yogi? Niets mee te maken: “Al in die vroege jaren ondervinden de hersenimpulsen grote schade.”

donderdag 12 april 2012

Hoe overleef je een BN’er?

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Ik ga naar dezelfde fitnessclub als Sanne Vogel. Dat betekent niet dat die club hip is, maar vooral efficiënt: Sanne Vogel lijkt mij een efficiënte meid. Ik zag haar voor het eerst in het onvolprezen tv-programma Pavlov, waarin een BN’er de ene na de andere lichamelijke of psychologische test ondergaat om te ontdekken waarom hij/zij is zoals hij/zij is. Hoe oud is het vernaggelde lijf van cosmeticaqueen Marijke Helwegen eigenlijk? Heeft de koortsachtige acteur Tygo Gernandt inderdaad ADHD? Wat maakt singer-songwriter Tim "dikkie" Knol bijzonder genoeg om succesvol te zijn?

Sanne Vogel deed mee omdat ze wilde weten wat haar zo veelzijdig maakt. Het moet gezegd, ik ben een tikkeltje jaloers: het kind wordt volgende week pas 28 en noemt zichzelf terecht actrice, schrijfster, theatermaakster en regisseur. Maar ze is niet benijdenswaardig. In interviews vertelde ze waarom ze zoveel 'haast' heeft: veel van haar familieleden stierven jong aan kanker.

Desondanks sprankelde ze op tv. Ze sprankelde zo dat ik haar best wel eens wilde ontmoeten. Dus toen ik hoorde dat ze bij BBB zat - zo heet die club van ons - hoopte ik stiekem dat ik haar zou tegenkomen.

dinsdag 10 april 2012

Prik haar in de billen. Prikken nou!

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

In de billen, ik wilde dat mens in de billen prikken. Ergens in dat perfecte lijf zat dan wel een niersteen, maar wat kon mij die niersteen schelen als ik haar ook in de billen kon prikken: tot drie, zeven, tien keer toe. Hoe ik die naald elke keer door haar huid voelde glijden – eerst die heerlijke zachte weerstand en dan, sssjjj, erdoorheen – het was zalig.

Ik was op bezoek bij een bedrijfje met een naam zo saai dat ik vreesde in een fabriek te belanden waar ze van die klonterige fitness-shakes maken: Virtual Proteins. Het bleek echter één van de spannendste bedrijven waar ik in jaren was geweest. Gevestigd op de High Tech Campus Eindhoven, de slimste vierkante kilometer van Nederland.

vrijdag 6 april 2012

John Dettol Rockefeller

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Toen ik gisteravond de reclame voor Dettol No Touch voorbij zag komen op tv, en riep dat ik nóg zo’n automatische zeepdispenser wilde – voor in de badkamer – had mijn man slechts één antwoord: “Rockefeller.”

Ergerlijk wezen, die man van mij. Hij heeft veel te vaak gelijk. Niet dat het in dit geval uitmaakte: Rockefeller of niet, ik ben fan van de No Touch. ’t Is snel, ‘t is hygiënisch, en ‘t zorgt ervoor dat ik nét iets vaker m’n handen was.

Het verhaal gaat – en misschien is het een mythe, weet ik veel – dat John D. Rockefeller eind 19e eeuw zijn olielampjes weggaf. Gratis en voor niets. Wat waren de New Yorkers blij. Wat een fijne lampjes, wat een fijne man! Tot het lampje doofde. Olie op. En wie verkocht die essentiële olie? Gewiekst zakenman Rockefeller. And this time, you’ll pay!

Waanzinnig, die marketingtruc. Zo simpel doch zo doeltreffend! En nog steeds actueel: printers zijn goedkoop, de cartridges allerminst. Nespresso: idem. En Dettol dus.


woensdag 4 april 2012

Ademen met Prins Friso

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.



Prins Friso. Ooit een totaal onbelangrijk blauwbloedje (Prins Wie?), tegenwoordig een stekelige kwestie. De media, die samen de scepter zwaaien over de isolatiecel der meningen, blijven allemaal bijna net zo politiek correct als de NOS, uit angst uitgemaakt te worden voor a-so-ciaal.

Die angst is groot.

Dus laat ik voorop stellen: het is inderdaad verschrikkelijk wat er met die man is gebeurd, en alle gevolgen van de noodlottige lawine worden terecht ontvangen met gefronste wenkbrauwen en schuddende hoofden van ‘nee, dit wensen we niémand toe, en zeker niet een Van Oranje’.

Nu wil het lot dat de isolatiecel der meningen sinds een paar jaar verrijkt is met een raampje dat ook wel Social Media wordt genoemd. Het raampje dat onomwonden twittert als je het wantrouwend op een kiertje zet.

Dat bleek maar weer 23 maart, de dag dat Telenet, de Ziggo van Vlaanderen, in het jaarverslag 2011 bekendmaakte het bestuurspetje van Prins Friso niet aan een ander over te dragen. “De heer Friso van Oranje-Nassau” mag z’n rol passief blijven spelen. Actief zal moeilijk lukken, lijkt mij, maar goed.


maandag 2 april 2012

Dikke, vette bitterballen wilden we

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

We waren op weg naar huis, mijn man en ik, toen we opeens een vrolijke ‘Hé gozer!’ hoorden, en op een vol terras een stel goede vrienden ontwaarden. De zon scheen, de lucht zong, en in een roes werden er stoelen bij elkaar gesprokkeld. Bier voor de heren, wijn voor de dames; thuis kon best een uurtje wachten.

Naast ons zaten twee Amerikanen: sitcom-Roseanne en haar echtgenoot. Breed, luid, sneakers. Ze hadden het over Emsterdem, hoe great deze city wel niet was, en hoe lovely de people waren. Toen kreeg Roseanne een shake voor haar neus geschoteld, en viel haar masker weg.

‘Excuse me,’ zei ze hard, en op een toon die weinig verontschuldiging verried. ‘Does this have banana in it?’

Het obermeisje knikte van ja, waarop Roseanne “this” onverbiddelijk naar haar echtgenoot toeschoof. Ze zei nog net niet ‘gross’ of ‘yuk’, maar de stand van haar lippen sprak boekdelen.


donderdag 29 maart 2012

Mannen zijn als patatten

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Oma, omaatje, zie je mij, hoor je mij? Ik zit op m’n balkon, en zojuist belde ik je. Een betweterige griet met een Antwerps accent zei dat het door mij gevormde nummer niet meer in dienst was.

“Verrrrrrdomme die Antwaarpenaars,” had jij daarop gezegd. Ik zie je appelwangen al rood kleuren uit ergernis. “Mè hiel Antwaarpe, moar nie mè mai!” Met heel Antwerpen, maar niet met jou, en je had de hoorn op de haak gegooid om een witbierke uit de frigo te trekken. “Santé santater, ’k heb liever bier dan water!”

Ik belde je om je te vertellen dat de winter voorbij is. Wat had je dat fijn gevonden! Jij had een hekel aan ‘mottig weer’. Ik vond een e-mail van twee jaar geleden waarin je foeterde op de regen en de wind. “Louis van hierboven is een klootzak,” schreef je, “en ik wil niets meer met hem te maken hebben.”

dinsdag 27 maart 2012

De inloopkast van Doutzen Kroes

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Twee mutsen staan bij de Panklare Groenten en kijken verrukt om zich heen. Ze stralen alsof ze zojuist wakker zijn geworden in de inloopkast van Doutzen Kroes.

‘Wat is het hier mooi, hè…’ fluistert de blonde tegen de grijze.

Normaliter zou ik nu mijn pas inhouden. Om hen af te luisteren zou ik misschien wat Groente en Fruit betasten, of een Voorverpakt Brood oppakken, of misschien zelfs een zak Aardappelen, maar ik kan het niet. Ik straal zélf: ik ben in een Jumbo en ik ben dol op Jumbo en hoe heb ik kunnen missen dat deze winkel al zeker vijf dagen bestaat? Mijn Jumbo!

Ik volg Jumbo al jaren. Eerst als economieredacteur van Elsevier, toen uit pure interesse. Familiebedrijven met ambitie zijn zeldzaam, en dus fascinerend. In 2005 interviewde ik Jumbo’s algemeen directeur Frits van Eerd. Dat was hoegenaamd niet verrassend – misschien had hij een kater; hij was in elk geval doodsaai – maar het reisje dat erop volgde wel. Ik moest naar Winterswijk, op zich geen pretje, maar het moest: hun paradepaard van 3.000 vierkante meter stond daar op stal.


vrijdag 23 maart 2012

Zijn blik snoerde me de mond

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Een prima plek om de krant te lezen, zag je de dikke man denken. Hij ritste een Volkskrant uit z’n rugzak, liet z’n brede billen op de bank zakken, en begon te lezen. Na de kop – “België in shock na busramp” – keek hij weer op.

Barbecueërs, koorddansers, frisbeeërs, ze waren allemaal uit hun winternest gekropen om zich met aanstekelijk genoegen in het park uit te strekken. Zonsondergang op Rokjesdag; gisteravond in het Vondelpark wilde men aan busrampen niet denken.

De blauwe ogen van de dikke man volgden een opwippende paardenstaart. ‘En die zon alléén al,’ hoorde hij de blondine zeggen tegen haar jogmaatje. De dikke man glimlachte, en ik ook, want er zat muziek in haar stem, het was niet anders.

Ik wandelde verder de lente in.

Overal picknickende stellen, van de weeromstuit opnieuw verliefd. Overal hangjongeren in groep, nog higher dan anders. En overal politie: te voet, op de fiets, op de motor.

Ze keken heel ernstig, die agenten.

woensdag 21 maart 2012

A great big hug in a mug

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Ik heb altijd een paar pakjes Cup-a-Soup in huis. Niet omdat ik ze lekker vind, maar in sommige gevallen is zo’n soepje noodzakelijk. Als je geen grootmoeder in de kast heb staan die een pan verse soep tevoorschijn tovert als je diarree hebt, bijvoorbeeld.

Jawel: we zitten weer met z’n tweeën aan ’t vliegend schijt.

Gezellig samen aan de spuitpoep, de bruinloop en de racekak (die laatste twee kende ik nog niet; leerzaam, zo’n column).

Sorry. Ik had het over Cup-a-Soup. Wij drinken dat goedje alleen als we ons toch al ziek, zwak en misselijk voelen. Als we zout water binnen moeten zien te krijgen, laten we het glaasje misselijkmakend Oral Rehydration Salt toch maar staan, en opteren we voor ‘a great big hug in a mug’.

Da’s de Amerikaanse slogan. Stukken sympathieker dan dat slome ‘4 uur Cup-a-Soup’. Om 16u word je gek op kantoor, zo stelt Unox, maar giet je strenge manager vol poedersoep en hij wordt lief, of juist gestraft, enzovoort.

Ik vind het maar raar.

maandag 19 maart 2012

Een film voor mensen zoals jij, ooit

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Wekelijks naar de film gaan. Vindt u dat leuk, én denkt u erover een eerste kind te krijgen? Think again: de vanzelfsprekendheid van een bioscoopavondje vervliegt zodra dat kind z’n longen met zuurstof volzuigt.

Wat ik vooral mis als moeder:
1. Uitslapen.
2. Niet zomaar naar de film kunnen.
3. Niet zomaar op vakantie kunnen.

Gemis één en drie zijn te voorzien. Maar gemis twee? Toen ik anderhalf jaar geleden met mijn hoogzwangere buik neerzeeg in een fluwelen bioscoopstoel, stond ik er niet bij stil.

Tegenwoordig staat een bioscoopavondje gelijk aan vakantie. Een ultrakorte vakantie, maar een vakantie. Je bent een paar uur van huis weg, en als de film een beetje doet wat-ie moet doen, dan ben je een paar uur weg van de wéreld: een wereld gedomineerd door vieze luiers, crèchetijden en wasjes draaien.

Hulde dus, HULDE, aan Cinemum.

donderdag 15 maart 2012

Haar handen koel en nobel, de zijne warm en klam

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Een dag zo grijs als het wolkendek. Het regent buiten en binnen; vandaag komt het met mij niet meer goed. Maar dan, in de bus, een envelop. Schrijven zegt meer, staat er naast de postzegel, en zo is het maar net.

Onze voornamen en ons adres in lieve, ronde letters. De ‘save the date’-kaart van Gin en Skip! Zeventien augustus. Dan gaan ze trouwen. Uitroepteken! Officiële uitnodiging volgt.

Ik glimlach. Ze zijn zó blij met elkaar, die twee. En terecht: ze zijn allebei even leuk. Gebeurt niet vaak.

Ik draai de kaart om. Skip in gestreept T-shirt, een bruingebrande arm om Gin d’r sexy taille. Ze zoenen, geloof ik, maar zeker is dat niet: op de foto ontbreken hun hoofden.

Ja, echt.


dinsdag 13 maart 2012

De geit die je te grazen neemt

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Je bent een jaar of vijftig en je wordt op staande voet ontslagen. Wat doe je? In Amerika stop je je ‘personal belongings’ in een kartonnen doos, en dan get je the hell out of there.

Daarna? Daarna bel je je wederhelft, lijkt me, of je moet vastzitten in een rothuwelijk. Alleen: je werkte bij een meedogenloos bedrijf. Laten we zeggen: een Lehman Brothers. Een geldfabriek, waarvan de ego’s aan de top je niet eens meer een belletje naar vrouwlief gunnen: nog tijdens het ‘let go’-gesprek wordt je BlackBerry gedeactiveerd.

Zo begint Margin Call, een fascinerende film over de val van “een” investeringsbank. ‘Deze voorzorgsmaatregelen lijken misschien als straf bedoeld,’ riedelt de bedrijfsadvocate meteen na het slechte nieuws. ‘U zult begrijpen dat ze de gevoelens van het bedrijf ten opzichte van uw prestaties of uw karakter op geen enkele wijze weerspiegelen.’

‘Pardon?’ weet de kersverse Koos Werkloos uit te brengen.


vrijdag 9 maart 2012

Een primitieve vorm van yoghurt

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Het omgekeerde van flessenwater heet in Vlaanderen kraantjeswater. De kranen zijn daar niet kleiner dan hier, maar toch heeft iedereen het over kraantjeswater. Daar denkt men niet over na. En al woon ik inmiddels bijna tien jaar in Amsterdam – en mijn flinterdun accent niet meer te traceren valt – het overkomt me nog steeds dat ik in een restaurant om kraantjeswater vraag. Soms flap ik er per ongeluk een ‘amai’ of een ‘allé’ uit; zo’n fout komt mij altijd duur te staan.

Ze vinden me dan zo schattig, hè.

Mijn man, nen Ollander, kronkelt van plezier als ik hem een glaasje whiskey of een zak chips voorschotel (ik zeg wieskie, niet wiskie; sjieps, niet tsjips), of als ik hem vertel over de Ajax-fans op de tram (fans, niet fens; tram, niet trem; en trouwens niet op de trem maar in, in, in!).


woensdag 7 maart 2012

Zeg chick, geef je num snel

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


Voor de derde keer vroeg de docente om stilte, en toen het 25-koppige monster eindelijk inbond, zei ze knorrig dat humor belangrijk was bij droedelen.

droe·de·len (droedelde, heeft gedroedeld): gedachteloos zomaar wat tekenen, en een thema dat mooi aansluit op A Perfect Day, een kleine, fijne tentoonstelling in de Amsterdamse Westergasfabriek. Boven de expositieruimte kreeg een klas een workshop droedelen.

‘Teken twee cirkels.’

Het viel me op hoe láng ze waren. Hoe waren al die benen tussen bank en tafel beland zonder in de knoop te raken? Jij eerst, weet je, dan schuif ik naast je. Tering man, ik zit vast, flikker op met jouw been. Maar ze zaten; ze zaten goed, en ze tekenden.


maandag 5 maart 2012

Saskia wil wereldhit

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Voor onze deur staat een hele mooie bak. Een glimmende zwarte, zonder dak. Specifieker: een Porsche 911 Carrera 4S Cabrio. Een 997.2. Van mijn man.

Dat maakt mij het meisje van die gast met die Porsche.

Een nadeel, maar de voordelen zijn talrijk. Zo rijdt mijn man me tegenwoordig overal heen. Smacht ik naar Ben & Jerry’s, dan scheurt-ie naar de supermarkt. Is de zaterdageditie van Het Parool uitverkocht, dan scheurt-ie langs alle tankstations. Mis ik m’n omaatje, dan scheurt-ie met me naar Koksijde. ‘Gelijk een ritje,’ zegt ie dan. Of: ‘Lekker, een rondje om de kerk.’

Maar laten we wel wezen: een Porsche in magere tijden, dat kan eigenlijk niet. Of juist wel. Er gaat geen maand voorbij of er zit een visitekaartje onder de ruitenwissers. Van een autowasser met ambitie, een wannabe-chauffeur, of van zomaar iemand. Die hoopt dan op een belletje: ‘Goedemiddag. Zocht u een baan? U vond mijn Porsche…’


vrijdag 2 maart 2012

Doe zo voort, en zie niet omme

Jarenlang probeerde ze mij erop voor te bereiden: haar dood.

Dat lukte slecht. Mijn oma, die ik sinds mijn puberteit bijna dagelijks belde of mailde - dood? Ik wilde er niet aan. 'Jawel lieveke, ik ben al zeventig jaar, ge moet dat onder ogen zien.' Ze werd vijfenzeventig, en tachtig, en vijfentachtig, en achtentachtig... Maar in mijn ogen bleef ze dezelfde oma; haar leeftijd speelde geen enkele rol.

Minstens eens per jaar, meestal in een broeierige zomernacht, droomde ik dat het noodlot toesloeg: ze stierf.

Ik kende haar telefoonnummer van buiten - ze had een heerlijk nummer om in te toetsen, veel heerlijker dan het enige andere nummer dat ik uit het hoofd ken: dat van m'n ouders - en ze was bovendien een vroeg vogeltje, waardoor ik haar na zo'n koortsdroom meestal meteen te pakken kreeg.

Gelukkig maar. Na die droom was ik altijd totaal in paniek. Ik ging uit van het allerergste als ze de telefoon niet meteen opnam. Dan moest ik mezelf voorhouden dat ze heus wel op de alarmknop, die ze aan een koord om haar nek had hangen, zou drukken bij in- of extern onraad, en dat ik dus allang op de hoogte was geweest als er inderdaad iets scheelde.

Zodra ze opnam, zei ik dat ik weer had gedroomd dat ze dood was. Och lieveke toch, zei ze dan steevast, lieveke toch, ik ben toch niet dood? Zonder iets tegen jou te zeggen zeker? Lieveke toch... Je weet: dromen zijn bedrog, en -

- pies je in je bed, dan zie je ‘t morgen nog, reciteerden we tezamen.

In haar hoogtijdagen speelde mijn oma toneel, en dat merkte je. Zelfs dat gekke rijmpje kon ze voordragen als stond ze nog op de planken.

Afgelopen vrijdag – ze was in januari 89 geworden – was het zover: ze stierf, en het was geen droom.

Na de crematie, gisteren wanneer u dit leest, krijg ik een dieproze documentenmap mee. Mijn naam staat erop, in haar krullerig handschrift. Ik ken die map, wist dat ik 'm zou krijgen, maar pas nu lees ik de inhoud met aandacht, want alleen.

Een telegram uit 1967 van Willy De Clercq, de toenmalige vicepremier en minister van Financiën. Daar was mijn oma zo fier op. Hij doet mijn oma ‘de zeer hartelijke gelukwensen' met haar zilveren toneeljubileum, en hij is niet de enige: de map puilt uit van de telegrammen en kaartjes en netjes uitgeknipte krantenartikelen, sommige zelfs met foto. Haar zwart-witte gezicht, 44 jaar oud, is dikker dan het mijne nu, maar mooier.

Als laatste sla ik een wenskaart open. Hij is afkomstig van een dame, die tot haar grote spijt niet kon 'komen applaudisseren' bij mijn oma's jubileumvoorstelling op 28 oktober 1967. (Daarin speelde zij uiteraard de hoofdrol. Het betrof Eduardo de Filippo’s “Kinderen zijn kinderen”, en zij was Philumena Marturano, en op het glanzende vouwblad staat dat zij ‘onmiddellijk na het derde bedrijf’ zal worden gehuldigd.) Desondanks wil de dame kwijt hoeveel bewondering ze koesterde voor mijn oma’s ‘toewijding zonder grenzen aan het Vilvoords toneel’.

Ik lees de wenskaart tot op het eind. Bij de laatste zin stok ik. Ik lees de zin opnieuw. En opnieuw. En dan hoor ik de stem van mijn oma. Ze heeft het tegen mij. ‘Doe zo voort,’ zegt ze, ‘en zie niet omme.’

donderdag 1 maart 2012

Twee dikke dames en een meisje in een steeg

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.



Het was bovenstaande foto die me ertoe zette naar De Aarsman Projectie in De Kleine Komedie te gaan. Ik scoorde het op twee na laatste kaartje, met daarop het woord SLECHTZICHT. Terecht: ik kon het podium alleen zien door flink naar voren te leunen en door de lampen te loeren. Ach, de ironie van het lot: De Aarsman Projectie is ‘een college in kijken’.

Hans Aarsman, kent u hem? Sinds 2004 is-ie fotodetective van de Volkskrant: wekelijks tovert hij een suffe foto om tot een zoekplaat. Elke anomalie pikt hij eruit. Die analyseert hij als een autist (no offence)  tot hij een plausibele, steevast fascinerende verklaring heeft gevonden.


dinsdag 28 februari 2012

Ik ben een beetje een lui varken

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik ben huiverig de man achter @twaaltjes te interviewen, bang om pardoes in een twaaltje te belanden, en dat moet een mens niet willen. In een twaaltje - een Twitter-verhaaltje van maximum 140 tekens - is de hoofdpersoon steevast een zielepiet, een eenzaat, of gewoon te goed voor deze wereld. Moet je niet willen.

Een greep uit de twaaltjesbak:

"Elke avond stond hij naar haar raam te staren. Ze kwam naar buiten en vroeg 'Wat moet je, vetklep?' Van dichtbij vond hij haar tegenvallen." (Supergrappig vond ik deze.)


vrijdag 24 februari 2012

Mijn oma

In mijn bubbel van muziek scheur ik achter mijn vader aan. Hij rijdt 120 op een stuk van maximum 70; in de handgeschakelde leenauto houd ik hem amper bij. We moeten van Koksijde naar Kortrijk. Het navigatiesysteem van m’n Opel wil almaar terug naar de N8, een provinciale kutweg vol puffende bejaarden en tractoren – niets voor mijn vader. ‘Ik neem een alternatieve route,’ waarschuwde hij me voor vertrek, ‘ik neem de binnenbaantjes.’

Dan speelt de radio Seasons in the Sun, en rukt de eerste zin – ‘Goodbye to you, my trusted friend’ – me uit m’n concentratie. Ik weet weer waarom ik achter m’n vader over deze Vlaamse weggetjes jakker: mijn lieve oma, zijn moeder, is stervende. We zijn zojuist op bezoek geweest; ze zag me en wist dat ik er was, maar ze kon nauwelijks meer praten. Haar kleine, koortsige hand woog bijna niets.

Goodbye, Papa, it's hard to die
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Little children everywhere.
When you see them I'll be there.

Over de kasseistroken langs de Lovaart vliegen we, en daarna volgen we de IJzer, voor alle Belgen onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog. Deze rivier scheidde de Duitsers van de Geallieerden – dat weet ieder schoolkind hier. Mijn overgrootvader kreeg er een portie mosterdgas binnen. Welig groeit hier ’s zomers de klaproos, volgens de legende ontsproten aan het bloed van de vele gesneuvelde soldaten.

Vandaag, voor mij, een mooi maar stil landschap. Geen koeien, geen schapen, het gras is geel. We snijden er doorheen, mijn vader en ik, ieder in onze eigen bubbel.

We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the wine and the song,
like the seasons, have all gone.

Ik vraag me af of mijn vader naar hetzelfde liedje luistert als ik, en of hij aan zijn moeder denkt. Ik denk het niet. Sterven doe je alleen; treuren ook.


Mijn oma stierf vandaag, 24 februari 2012, op 89-jarige leeftijd. Ik mis haar nu al.

Ik heb van die stoute ogen

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik geloof dat een man van bijna zeventig me zojuist probeerde te verleiden. Zeker weet ik het niet; het hele voorval bracht mij nogal van de kaart. Want wat heeft het te betekenen? Waarschijnlijk dat ik eruit zie als iemand die door een man van bijna zeventig kan verleid worden.

Lekker dan.

Ik was met Liselotte in het Groot Melkhuis. Samen opwarmen; we hadden het gezellig. Ze wees en ik zei ‘lamp’, ze wees en ik zei ‘stoel’, ze wees en ik zei – oprecht monter – ‘muntthee met honing, schatje, muntthee met honing’. Niettemin begon ik me te… Hoe zal ik het zeggen? De conversatie kon wel wat verdiéping gebruiken.


woensdag 22 februari 2012

Had ik maar…

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.


'Na een verzengende zomerdag op de boerderij kan ik ontzettend genieten van het briesje dat aan het eind van de middag opkomt om de dag weg te blazen.'

Deze zin, zojuist met groot genot uit het Engels vertaald, komt uit het blog Inspiration and Chai. Dat wordt ijverig gevuld door ‘an inspiring and creative soul from Australia’ genaamd Bronnie Ware.

Wat een zweefteef.


maandag 20 februari 2012

Het paard wil maar niet dood

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365,
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Ik moet een jaar of acht zijn geweest toen juffrouw Berton ons naar een kamer naast de eetzaal bracht om een film te kijken. Ik zou die kamer later nog één keer betreden: toen we leerden wat maandverbanden en tampons waren. Misschien ook condooms, maar die heb ik verdrongen. Er hing een geur van verlepte fishsticks (zo rook, in mijn geheugen, de hele school).

Braaf keken we toe hoe onze juffrouw de videoband in de recorder schoof. Het bolle beeldscherm ging van sneeuw naar zwart en toen begon E.T.: The Extra-Terrestrial, de eerste enge film die ik ooit zag.


donderdag 16 februari 2012

Rookworst, rompertje, baarmoeder – echt HEMA

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365,
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

Het begon met mijn baby. Die vond de HEMA-jongen schattig. ‘Baby’s zijn altijd schattig’, verklaarde hij terwijl hij het winkelmandje van me overnam. Hij zwaaide naar m’n dochter. ‘Ka,’ zei ze.

Daarmee was lang niet alles gezegd.

Baby’s, begon de HEMA-jongen, herkennen de stem van hun moeder al in het prille begin. Ze pikken de vibraties op vanuit de baarmoeder.

Hij sprak dat woord uit alsof het in m’n winkelmandje zat. Rookworst, rompertje, baarmoeder – echt HEMA.

dinsdag 14 februari 2012

Eindelijk weer eens verslaafd

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365,
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.

En: wordt ze al moe? Het is nog niet eens 18u als ik mezelf betrap op deze zelfzuchtige vraag. Het welzijn van mijn dochter staat even niet boven aan mijn prioriteitenlijstje: ik wil kijken.

Als ik haar nu dan alvast dat groentepapje gaf…

… met stip op nummer één binnengekomen: Breaking Bad.

Weekends zijn gevaarlijk. De ene na de andere aflevering knallen we er doorheen, tot één van ons sterk genoeg is om te zeggen: stop. En dan nog. Stop zéggen betekent niets.

We zijn junkies.

Maar wat wil je ook? Eindelijk een waardige opvolger van Mad Men, eindelijk weer een serie waar je lichamelijk verslaafd aan raakt!