donderdag 1 maart 2012

Twee dikke dames en een meisje in een steeg

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws 365
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.



Het was bovenstaande foto die me ertoe zette naar De Aarsman Projectie in De Kleine Komedie te gaan. Ik scoorde het op twee na laatste kaartje, met daarop het woord SLECHTZICHT. Terecht: ik kon het podium alleen zien door flink naar voren te leunen en door de lampen te loeren. Ach, de ironie van het lot: De Aarsman Projectie is ‘een college in kijken’.

Hans Aarsman, kent u hem? Sinds 2004 is-ie fotodetective van de Volkskrant: wekelijks tovert hij een suffe foto om tot een zoekplaat. Elke anomalie pikt hij eruit. Die analyseert hij als een autist (no offence)  tot hij een plausibele, steevast fascinerende verklaring heeft gevonden.


Kijk maar eens naar die foto. Wat ziet u? Waarschijnlijk niets bijzonders. Twee dikke dames en een meisje in een steeg, naast een auto waarvan de lampen branden. Kijk nog es. Links van het meisje: een jongen met een gek lichtpuntje op zijn gezicht. Even inzoomen…


Ja: een revolver. Hij heeft ’m net afgevuurd, vandaar het lichtpuntje. Zijn doelwit? De fotograaf, zijnde een Filippijnse politicus genaamd Reynaldo Dagsa. Op het moment dat Reynaldo de foto nam, kreeg-ie – pats! – een kogel door z’n kop.

Beeld je in hoe die dikke dames en dat meisje zich voelden toen ze enkele dagen later deze foto onder ogen kregen… Hesus-Marya'y-Husep! Reynaldo’s killer! Ik zou keihard flauwvallen, geloof ik.

Zo’n vaart liep het met de voorstelling in De Kleine Komedie niet: De Aarsman Projectie was niet meer dan een cabareteske ode aan Hans Aarsman, door Hans Aarsman – in de verste verte geen cabaretier. Waarom ik dan wel klapte toen hij op het eind een daverend applaus in ontvangst nam? Deels omdat hij ‘zo’n sympathieke kerel’ is, zoals ik een bezoeker na de voorstelling hoorde zeggen, ‘dus ik ben toch wel blij dat ik ben komen kijken’.

Maar ik klapte toch vooral om de ironie van het hele verhaal. Aarsman baseerde z’n hele show op één zin, die bij binnenkomst al op het scherm prijkte: ‘It’s human nature to see only what we expect to see.’ Doorbreek verwachtingspatronen, dát wilde Aarsman aan zijn publiek meegeven. Doorbreek verwachtingspatronen en de wereld wordt een stuk interessanter.

Dat is ’m ruimschoots gelukt. Ik verwachtte een college in kijken, maar dat kreeg ik niet. Kijken kan je niet aanleren. Het woord SLECHTZICHT op mijn kaartje was helemaal zo gek nog niet.

De Aarsman Projectie wordt ‘wegens grote belangstelling’ herhaald: 
op 25 en 26 mei in De Kleine Komedie (Amsterdam). 
Het theater is uitverkocht, maar check Twitter voor zieke kaarthouders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten