Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLNieuws365,
de iPad-applicatie van RTL Nieuws.
Ik was bijna de deur uit toen mijn man me
nariep of ik Smacks wilde meenemen.
‘Ben je dat zeker?’ riep ik terug. ‘Wil je
niet liever gewoon Rice Krispies?’
Puur zelfbescherming: ik vind Smacks
verslavend. Niet verslavend lékker, overigens.
‘Wat?’
Hij begreep me pas toen ik mijn uitspraak
aanpaste: van het Vlaamse raais-kriespiés naar het Hollandse rijs-kríspies.
Weer zo’n woord dat te ingebakken zit om het ooit nog te veranderen. Enfin, hij
bleef bij Smacks, dus ik kocht Smacks. (Wat ik dus Smaks noem en hij Smeks,
maar dat terzijde.)
Meteen na thuiskomst scheurde ik het pak open.
Of Smacks smaak heeft, weet niemand. De suiker
werkt als een narcoticum: het verdooft de smaakpapillen ogenblikkelijk. Helaas
geldt dit niet voor het gehemelte, dat door de harde korrels genadeloos wordt
opengereten.
Duidelijk, duidelijk – maar daar hagelden de
korrels koel en krachtig de kom in. Melk erbij, snel, sneller. Binnen de halve
minuut was alles op. Aangenaam kon ik het niet noemen. Toch nog maar een kom.
En nog één om het af te leren. Alles naar binnen. Weerzinwekkend.
‘Is er nog Smacks?’ vroeg mijn man.
De slijmerige kikker grijnsde me vanaf het pak
triomfantelijk aan. Het was hem weer gelukt. Ik schoof het halve pak van me af
en zei: ‘Ik eet nooit meer Smacks.’
Precies wat ik over alcohol zeg, na een flinke
kater. Op naar de volgende kater dus!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten